VanometaalSteenoMetaal

Historiek

De geschiedenis van "100 jaar VANDESTEENE OOTEGHEM" is een boeiend verhaal, Het is de geschiedenis van initiatief en durf.
De bescheiden SMID die in 1909 zijn unieke paardenploeg ontwikkelde heeft zich in de loop van haar bestaan ontwikkeld van "De smederij van Remi Vandesteene ", tot een familiebedrijf, waar reeds drie generaties leiding aan hebben gegeven, en de vierde op het hun voorgetoonde elan tracht verder te gaan, tot thans een bedrijf met een grote naam in de landbouwwereld,
In 1946 liep STEENO de evolutie voorop en ontwierp de eerste gedragen wentelploeg. Met de jaren is die tot een 'HOOGWAARDIGE-KWALITEITS" -ploeg uitgegroeid. Door het gebruik van hoogaangeschreven staalsoorten en door één of meerdere warmtebehandelingen (veredelen) is de kwaliteit, STEENO zijn hoofdzorg, enorm verhoogd. Met een Belgische prijs en service erbovenop heeft STEENO verruit de belangrijkste plaats veroverd op de Belgische Markt. EEN BEWUSTE LANDBOUWER KIEST EEN STEENO!!

In deze ontwikkeling hebben vele mensen een rol vervuld. De inspiratie van de oprichter, zijn zoon rene en tante maria, 5 kleinzonen en 3 achter kleinzonen, hebben in het bedrijf de geest van REMI (ondanks de aan de tijd aangepaste bedrijfsorganisatie) levend gehouden, met name onder de personeelsleden In dat licht beschouwd, kan met rech DE SMISSE Vandesteene ooteghem hebben helpen maken tot het bedrijf dat Steeno nu is, bij velen onbekend maar wereldtop in ploegen.

1909 ontstaan

De naam STEENO is ontstaan door de samentrekking van de naam Vandesteene en de gemeente Otegem, waar alles begon...De grondlegger van STEENO was Remi Vandesteene.  Ruim 100 jaar geleden, in 1909, bracht Remi de eerste paardenploeg op de markt alsook de riestermodellen voor paardentractie.  Remi zijn zoon, René, trad al gauw in de voetsporen en ontwierp op zijn beurt de eerst gedragen wentelploeg.  Door het gebruik van hoogaangeschreven staalsoorten en door warmtebehandelingen (veredelen), werden kwaliteitsvolle producten afgeleverd.

Jaren 50: intrede 5 broers

De lijn van verbetering en vernieuwing van grondbewerkingsmachines werd  in de jaren 50 doorgetrokken, toen de vijf zonen van René hun intrede in het bedrijf maakten.  Zij loodsen STEENO naar de top van de Belgische markt en al snel wordt er aan uitbreiding gedacht.

Jaren 60: aankoop 2e vestiging

Door plaatsgebrek in Otegem en mede door de opkomende 5 zonen noodzaakte de aankoop van de fabriek te Onkerzele (Geraardsbergen). Men blijft sleutelen aan het ontwerpen van nieuwe machines.    De vijf broers zorgen voor verdere uitbreiding van activiteiten, produceren grotere ploegen,  ontwerpen brekers en bemesters waardoor de vestiging in Geraardsbergen op termijn liefst 7x moet uitgebreid worden.  Naast de landbouwsector, nemen de Vandesteenes hun plaats ook in op de textielsector door het maken van bovenbouwen.  Ook metaalconstructies behoren tot de activiteiten van Steeno.

Jaren 70: vraag in textiel neemt toe

Otegem (nabij Kortrijk) ligt in het centrum van de textielnijverheid die steeds uitbreiding nam en waarop STEENO inspeelde met de diversificatie in de textielsector. STEENO produceert ondermeer de bovenbouw voor de jacquardmechanieken, die op de VAN DE WIELE getouwen worden geplaatst. Verder nog bobijnrekken voor tapijten- en meubelstofweverijen, stapelboomrekken en controlestoptafels voor de tapijtsector.
De zuid-Westvlaamse textielklanten zijn dichte buren, maar STEENO mikte verder. Niet enkel in Noord-Frankrijk en Duitsland (Babcock), maar zelf in Rusland, Marokko, Indonesië, Koeweit, Israël, Brazilië, enz..., kon STEENO textiel materieel slijten.

Jaren 80: grote verbeteringen in productie

STEENO komt op de markt met de randschijf, gemonteerd op 3- en 4-scharige wentelploegen. Hiermee kon met 1 werktuig alles worden afgewerkt: zowel het gereedzetten van het perceel als het beëindigen ervan.

De steeds grotere tractoren deden de vraag naar grotere ploegen stijgen en STEENO volgde zoals andere Europese constructeurs de vraag door het bouwen van de duwploeg.  In de tweede helft van de jaren 80 vergroot STEENO zijn gamma met de half-gedragen ploeg en volgt hiermee de behoeften van de landbouwers.  Door gebruik te maken van hoogwaardige staalsoorten, om onder andere aan de grotere belastingen weerstand te kunnen bieden, slaagt STEENO erin sterke ploegen aan de man te brengen.

Jaren 90: de vierde generatie doet haar intrede net als de ingevoerde merken

In de jaren 90 worden de 5 broers versterkt door de vierde generatie, de 3 achterkleinzonen van Remi.  Naast producent worden ze nu ook importeur voor de Benelux van enkele buitenlandse merken zoals Carré, Bugnot, Eurotechnics, Tortella, OMB, Tigges, Lehner, Spearhead, Fiona... Deze merken worden verdeeld onder het zusterbedrijf Vanometaal.

 

Jaren 2000 tot heden

Tot op heden sleutelt STEENO aan ploegen, brekers en bemesters zodat de streefwaarde van hoogwaardige producten kan aangehouden of zelfs verbeterd worden.  STEENO beschikt niet over een groot R&D departement maar streeft ernaar om in samenspraak met de klant een machine te ontwikkelen volledig volgens de behoeftes van de eindklant.  STEENO is Belgisch marktleider is zijn sector maar mikt meer en meer op de buitenlandse markt.  Naast de buurlanden, lopen ondertussen menigtal STEENO machines in het verre Oosten, zoals China, Oekraïne, Libië... Ver of dichtbij, bij STEENO komt de klant op de eerste plaats!

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.